NetwerkenMicrosoft Windows Server 2012 end of support vanaf Oktober 2023

Microsoft heeft gecommuniceerd dat Windows Server 2012/2012 R2 vanaf 10 oktober 2023 de end of support (EOS) datum bereikt. Dit betekent dat Microsoft vanaf dat moment stopt met het bieden van technische ondersteuning en geen bugfixes meer ontwikkeld voor nieuw ontdekte problemen op deze server. Dit kan grote invloed hebben op de bruikbaarheid of stabiliteit van servers waarop de twee producten worden uitgevoerd.

Aangezien vanaf oktober 2023 geen kwetsbaarheden meer worden opgelost, moet je nu alvast anticiperen op deze EOS. Echter, vaak draaien op SQL Server en Windows Server veel bedrijfskritische applicaties waardoor het tijd zal kosten om te moderniseren. Sorteer daarom nu alvast voor op deze end of life van Windows Server 2012 en 2012R2 zodat je straks niet voor verrassingen komt te staan.

Welke opties heb je bij deze EOS

Om te zorgen dat je systeem niet meer kwetsbaar is, kun zijn er grofweg twee smaken om uit te kiezen; een upgrade on-premises of een migratie naar de (hybrid) Cloud.

1.    On-premises: Upgraden naar Windows Server 2019 en SQL Server 2019

Je kunt Windows Server 2012 en 2012 R2 upgraden naar Windows Server 2019 en SQL Server 2019. Daarnaast kan het interessant zijn om de mogelijkheid te overwegen om over te stappen op Windows Server 2022 te onderzoeken. Hands on ICT kan samen met jou kijken naar de beste mogelijkheden.

2.    Cloud: Migreren naar Azure

Speel je al langer met het idee om je on-premises omgeving naar de cloud te brengen of wil je graag voor een hybride cloud oplossing gaan. Dan is dit uiteraard een mooi moment om hierop voor te sorteren. Hands on ICT raadt klanten dan ook aan om applicaties en workloads naar Azure te migreren om veilig te werken.
Bijkomend voordeel: migreer je naar Azure, dan ontvang je gratis Extended Security Update tot 3 jaar na de EOS datum. Dit geldt voor o.a. voor Azure Virtual Machines, SQL Server op Azure Virtual Machines, Azure Dedicated Host, Azure VMWare Solutions, Azure Nutanix Solution en Azure Stack HCI.

Alsnog uitstel nodig?

Vraag dan een betaalde ‘Extended Security Update’ aan. Klanten die meer tijd nodig hebben, kunnen kiezen voor een betaald abonnement genaamd “Extended Security Update” waarmee je nog eens drie jaar krijgt. Maar dat is een harde deadline. Daarna is er geen ondersteuning meer, ongeacht hoeveel je aanbiedt te betalen.
De kosten van deze verlengde beveiligingsupdate worden elk van de drie aangeboden jaren duurder. Het bedraagt 75% van de licentiekosten voor jaar één, 100% voor jaar 2 en 125% voor jaar drie. De licenties worden verkocht in pakketten voor twee cores voor SQL Server en pakketten voor zestien cores voor Windows Server 2012.

Hulp nodig bij het migreren of updaten?

Maak jij gebruik van Windows Server 2012 of 2012 R2 en heb je hulp nodig met de migratie of upgraden van je server? Bel ons gerust of stuur een e-mail.

Terug naar boven